De laatste tijd is er veel kritiek gekomen op de veiligheid van Apple’s dienst iCloud. Het bedrijf gaat nu gebruikers van de dienst meer op de hoogte houden van mogelijke inbraakpogingen op de iCloud accounts. Ook wordt er op aangedrongen dat gebruikers tweetrapsauthenticatie instellen.

Naakfoto’s
De maatregelen worden door Apple getroffen nadat er deze week vele naaktfoto’s van diverse beroemdheden op het internet verschenen vanuit iCloud. Deze foto’s zijn mogelijk gemaakt door een iPhone zoals de iPhone 6. Apple claimt dat dit niet is gekomen door een lek in iCloud, het zou voor hackers echter te eenvoudig zijn geweest om de accountinformatie van de beroemdheden te achterhalen. Topman van Apple Tim Cook laat weten dat het voor iCloud gebruikers belangrijk is om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen voor het tegengaan van toekomstige inbraakpogingen. Apple wil hierbij helpen en stuurt met de lancering van iOS 8 meer e-mails en pushnotificaties uit.

Tweetrapsauthenticatie
Zeker wanneer er wordt geprobeerd om een wachtwoord te wijzigen, wanneer er voor het eerst wordt ingelogd en wanneer data naar een nieuw apparaat wordt overgezet. Ook tweetrapsauthenticatie wordt naast dat het wordt aangeboden ook actief aangemoedigd. Cook hoopt dat iCloud gebruikers hier veelvuldig gebruik van zullen maken. Op deze manier heb je niet genoeg aan alleen je wachtwoord en gebruikersnaam maar moet je ook een extra code invoeren die per sms naar je telefoon wordt gestuurd.

Wat ging er mis?
Cook verteld verder dat de foto’s van de beroemdheden voor het oprapen lagen omdat de gebruikers te makkelijke veiligheidsvragen hadden gesteld. Er is veel persoonlijke informatie over deze personen op internet te vinden. Het was daarom voor de inbrekers niet moeilijk om achter het wachtwoord van de iCloud-accounts van de beroemdheden te komen.